Tuesday, April 30, 2013

Elbe Day

Saksassa Torgaun pikkukaupungissa Elbejoen varrella juhlitaan joka vuosi Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton sotilaiden kohtaamista huhtikuun lopussa 1945. Tuo joella tapahtunut liittolaisten kohtaaminen sinetöi natsi-Saksan häviön. Päivää kutsutaaan Elbe Dayksi, Elbepäiväksi, ja silloin Torgaun pikkukaupunki järjestää monipuolista ohjelmaa. Torgau ei ole suomalaisille yhdentekevä paikka, koska täällä vaikutti meille niin tuttu Martti Luther.
Tämän vuoden Elbe-päivää vietettiin venäläis-saksalaisella rauhankonferenssilla, jossa suunniteltiin Elbejoen kohtaamisen 70-vuotispäivää vuonna 2015. Rauhankonferenssissa Maailma ilman natsismia -ihmisoikeusjärjestön johtokunta keskusteli Torgaun kaupunginjohdon, saksalaisten kansanedustajien ja tutkijoiden kanssa Elbe-päivän merkityksestä ja rauhanaatteen kehittämisestä. Konferenssissa käsiteltiin myös uunatsismin ongelmaa, kuten SS-miesten ihannointia Baltian maissa. Saksalaiset nostivat esiin "maanalaisen kansallissosialistijärjestön" tekemät maahanmuuttajien murhat ja meneillään olevan oikeudenkäynnin sekä vaikeudet torjua äärioikeiston julkisia tapahtumia. Omassa puheenvuorossani ehdotin järjestettäväksi konferenssia, jossa asiantuntijat vertailevat viharikoslainsäädännön eroavuuksia eri maissa ja mahdollisuuksia erityisesti uusnatsipropagandan torjumisessa.  
Elbejoen rantatöyrään suurella muistomerkillä Venäjän, Saksan, Yhdysvaltain, Ukrainan yms. delegaatiot laskivat muistoseppeleet. Venäjän ja Yhdysvaltain diplomaatit poseerasivat kameroille ikään kuin liittolaiset. Bostonin terroripommitukset ja niiden tausta ovat selvästi lähentäneet Yhdysvaltoja ja Venäjää terrorismin vastaisessa sodassa. 
Rauhankonferenssin järjestänyt Maailma ilman natsismia -ihmisoikeusjärjestö joutui äskettäin Moskovassa ratsian kohteeksi: turvallisuuspalvelu ja syyttäjä tarkistivat, saako järjestö ulkomaista rahoitusta. Ratsiat kohdistettiin kaikkiin kansalaisjärjestöihin poliittista suuntausta katsomatta, koska uusi laki määrää ulkomaista rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt rekisteröitymään. Taustalla on eräiden ulkomaiden pyrkimys lisätä epätervettä vaikutusta Venäjän politiikassa. Maailma ilman natsismia on rekisteröity Strasburgiin Ranskaan, mutta sen rahoitus on pääosin venäläistä. Maailma ilman natsismia -järjestön presidentti Boris Spiegel joutui kuitenkin eroamaan Venäjän parlamentin ylähuoneen senaattorin virasta, koska uusi laki kieltää venäläisiltä virkamiehiltä ja poliitikoilta ulkomaiset omistukset. Nyt Spiegelillä on enemmän aikaa Maailma ilman natsismia -järjestölleen, joka edelleen kehittää toimintaansa ympäri maailmaa. Yksi tärkeimpiä tapahtumia on Elbe-päivä kahden vuoden kuluttua.